חווית הבירה הכי בולטת בביקור במינכן בקיץ היא חוויית הבירגארדן. ביקור במינכן אינו שלם ללא שתיית בירת חיטה בווארית צוננת בכוס גבוהה כשישובים על ספסל ארוך מעץ בצילו של עץ מלבלב. השבוע החוויה הגיעה גם לתל אביב.
פאולנר, מבשלת הבירה הגדולה בבוואריה, היא מהמותגים המזוהים ביותר עם גני הבירה האלה בעולם. עד כדי כך מזוהה שהקימה בירגארדנ’ס כאלה בכל רחבי העולם כשבכולם שולט קו עיצובי דומה השואב את השראתו מהבירגארדן המיתולוגי ועצום המימדים הצמוד למבשלה במינכן: שורות ארוכות של ספסלי עץ ארוכים מתקפלים בהירים משני צידיו של שולחן עץ מתקפל תואם. מזרקה כלשהי, עצים שעושים צל. שער כניסה מעוטר ממתכת עליו שלט כחול ומעוטר עם כיתוב בלבן. אנשים לוגמים בירת חיטה מכוסות גבוהות שניקנו בדוכן שמוכר רק בירה. דוכן אחר מוכר משהו לאכול (נקניקיית וויסוורסט בלחמניה, בדרך כלל) ומלצריות בשמלות בוואריות מקבלות את פני המבקרים.
בשנים האחרונות הקמנו גרסה מיניאטורית של גני הבירה של פאולנר באירועים גדולים כמו ימי סטודנט ופסטיבלי בירה גדולים. כשטיפלתי בבירות המיוחדות של טמפו היתה לי “פנטזיה” להקים בירגארדן בתל אביב. פסטיבל בירה שכל כולו מבוסס על חוויית הבירגארדן ושימזגו בו אך ורק בירות של פאולנר. אלי לוי (האיש שמפיק כבר שנים את פסטיבלי טעם העיר ופסטיבלי גולדסטאר) התאהב בקונספט לפני שנים כשביקר באוקטוברפסט. כבר ב-2007 שברנו את הראש כיצד ניתן לקיים אירוע בירה כזה בארץ. לדאבוני, לא הצלחנו להגשים את החזון הזה בזמני. השבוע מחליפתי, שרון בייגל, הצליחה להגשים את הפנטזיה הזו בהפקתו של אלי לוי. היה שווה לחכות…
מי שהגיע בימים רביעי וחמישי השבוע למתחם התחנה, התקבל על ידי צוות דיילות בלבוש בווארי מסורתי המלהגות בגרמנית שהזמין אותו לבקר בבירגארדן. מאחורי המבנה המרכזי ליד הפסים, שער מתכת לבן מעוטר עם שלט כחול ממותג פאולנר בירך את הבאים לבירגארדן של פאולנר. פסל ענקי בגובה 2 מטר של כוס בירת חיטה בווארית מקציפה הבהיר למבקרים למה עליהם לצפות. במתחם השמח היו דוכנים לממכר בירות של פאולנר, דוכן לממכר נקניקיות הגורמה של פרנק אזולאי. רחבה עם שורות שורות של ספסלי עץ ושולחנות ארוכים שהובאו במיוחד בגרמניה, מאות ואף אלפי אנשים האוחזים בידיהם כוס בירה גבוהה ומקציפה של פאולנר מפזזים מול במה עליה הופיעה להקה. היו גם מזרקה, חנות לממכר מזכרות ופריטי בירה ממותגים של פאולנר וכל זאת על רקע התפאורה הטבעית היפה תחת צל העצים במתחם התחנה בדרום הטיילת.
באירוע נמזגו מחבית 3 בירות מבית פאולנר שיצגו 3 סגנונות שונים של בירות מסורתיות שמייצרת המבשלה:
1. פאולנר הפה-וויסביר - בירת החיטה הלא מסוננת שפירסמה את פאולנר בעולם ונחשבת לבירת החיטה הבווארית הנמכרת ביותר בעולם. 5.5% אלכוהול
2. פאולנר סלבטור – בירת הדאבל בוק הראשונה שבושלה על ידי נזירים במאה ה-17 ובעקבותיה הוקמה מבשלת פאולנר. בירה צלולה בצבע נחושת עמוק עם 7.9% אלכוהול.
3. פאולנר אוקטוברםסט – בירת הסתיו המבושלת בכל שנה לקראת פסטיבל האוקטוברפסט המיתולוגי המתרחש בספטמבר במינכן. חביות שהגיעו המיוחד לאיורע זה ויהיו זמינות בפאבים נבחרים עד לסוף נובמבר. מדובר בלאגר בלונדיני בחוזק 6% אלכוהול שנועד לשתיה בכוסות גדולות של ליטר.
בחנות ניתן היה לקנות את כל הבירות הללו הביתה + פאולנר דונקל – בירת החיטה הכהה של פאולנר, ביחד עם כוסות זכוכית מקוריות.
יש שיגידו שהאירוע עלה על המקור. היה כיף. אני מריח פה את תחילתה של מסורת מופלאה… בינתיים נותרו רק תמונות כל התמונות צולמו במתחם התחנה ע”י צילום משכר והזכויות שמורות לו. תודה שמעון.
בשבילי זו הייתה חוויה קשה. הגענו ביום חמישי בסביבות 21:30 נתקלנו באלפי אנשים צפופים, מיוזעים ונדחפים, בתור של מאות(גם אנשים וגם מטרים) לדוכני הבירה ולדוכני הנקניקיות. יש שיראו בזה הצלחה. יש שנהנים. אני לא אומר שלא. אנחנו עשינו סיבוב פרסה ונסענו לפאב שכונתי קטן ונעים ושתינו ווינשטפן.
השבמחקרציתי מאד לבוא. התאכזבתי לשמוע שאין שום דבר כשר לאכול ליד הבירה. פרצעלים אכלתי מספיק במינכן. בת"א ציפיתי להתחשבות גדולה יותר.
השבמחקשאלה ברוח הימים למבינים בפסטיבלים:
השבמחקכמה עולה בירה בגרמניה וכמה דרשו פה?
כנ"ל לגבי האוכל המלווה?
אדי,
השבמחקשמעתי שיום ה' היה עמוס במיוחד. הגיעו הרבה יותר אנשים ממה שהמארגנים צפו. אין לי ספק שבפעם הבאה יהיו הרבה יותר דוכני בירה ומבחר אוכל רחב יותר.
נועם,
הערה נכונה שבוודאי תטופל בעתיד.
שחר,
האם ביקרת בפסטיבל בירה בגרמניה? תתפלא אבל מחיר הבירה בגרמניה בפסטיבלים גדולים גבוה יותר מבארץ.
כאמור, זה היה אירוע ניסיוני שהצליח ובעתיד בוודאי ישופר גם בגזרת האוכל, גם מבחינת שטח האירוע וגם מבחינת מספר עמדות המזיגה.
מה עם קצת פירגון על מהות האירוע והחוויה. למיטב ידיעתי זה היה אירוע הבירגארדן שהעניק את החוויה האותנטית ביותר שהיה בארץ עד כה
אורן